Talno gretje

Talno gretje ali ogrevanje je hkrati centralno ogrevanje, vendar Vas tukaj ne greje toplota iz radiatorjev, ampak se celoten sistem grelnih teles nahaja v tleh. Pri tej vrsti centralnega ogrevanja topla voda kroži s pomočjo obtočne črpalke v vgrajenih cevi, ki so nameščene na tleh prostorov, nato pa zalite z glazuro samorazlivnega estriha.

Na ta način, smo tla spremenili v velike površine za ogrevanje, katere kopičijo velike količine toplotne energije iz vroče vode, nato pa to toploto oddajajo v prostore, ki jih želimo ogrevati.

Za vgradnjo talnega ogrevanja  mora biti ta površine  suha, čista in ravna. Tukaj ne sme biti raznih kablov ali cevi, ki bi privedle do različne debeline estriha.

Polaganje cevi za talno ogrevanje

Kolut z cevmi se odmota preko celotne površine. Na osnovi potrebne velikosti sledi pričvrstitev cevi s pomočjo specialnih objemk. Preko specialnih objemk tako ni možnosti za položene cev, da bi se privzdignile, tako pa bodo popolnoma odete in zalite z estrihom. Cevi za talno ogrevanje se lahko polagajo v vrsti ali vodoravno ter v spiralni zasnovi in izvedbi.

Način postavljanja in umestitve cevi za talno gretje, ne vpliva na moč sistema, vpliva pa na razporeditev temperature in toplote v prostorih vaše hiše. Spiralnemu polaganju velikokrat dajemo prednost prav zaradi manjšega radija zavijanja cevi (90° namesto 180°) in z tem manjšega obremenjevanja cevi.

Za talno ogrevane površine ki so v skupni velikosti preko 100 m2 se uporabijo koluti cevi do 1000 m. Ti koluti se odvijajo s pomočjo posebnih naprav za odmotavanje. Zaradi tega načina polaganja, odpade nepotrebno povezovanje, hkrati pa je volumen pakiranja veliko manjši posredno nam to zmanjšuje tudi stroške.

Talno ogrevanje je na prvi pogled  celo preprostejše od ogrevanja na radiatorje, vendar ne vedno, kot se nam to dozdeva.

Da bo talno gretje in ogrevanje, funkcionalno ter kvalitetno je za vse to potrebna pravilna priprava in postavitev vrsto pogojev: cevi, velikost sistema talnega ogrevanja, dolžina krogov, in njihovo število, razmika cevi v tleh, pa vse do avtomatizacije in nadzora. Vse to mora ohraniti pravilno delovanje za uspešen efekt talnega ogrevanja.

Posebno pozornost je potrebno nameniti izolaciji, ker bo prav od nje odvisno koliko bo vaše talno gretje  učinkovito in efektivno.

Če so vsi ti pogoji izpolnjeni in če je oprema za talno ogrevanje pravilno nameščena bo funkcionalnost celotnega sistema, visoka z nizko porabo energije.

One Comment on “Talno gretje”

Trackbacks

  1. Talno ogrevanje ali gretje

Leave a Comment